Godło Polski
1
2
jesien-grupa-3
jesien-grupa-4
5
6
jesien-grupa-7
jesien-grupa-8
jesien-grupa-9

Przedszkole nr 2 w Radzyminie

Przedszkole nr 2
ul. Witosa 78
05-250 Radzymin 

tel:735039559

email: pp2radz@wp.pl

 

Wyżywienie

 

NALEŻY ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ, PONIEWAŻ WIĘKSZOŚĆ CHORÓB CYWILIZACYJNYCH SWOJĄ PRZYCZYNĘ MA W ŹLE ZBILANSOWANEJ DIECIE!

Odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych zapewnia dziecku zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny oraz sprawia, że jest ono uśmiechnięte, zadowolone, ciekawe świata i będzie spełniać wszelkie oczekiwania rodziców.

Żywienie dzieci przedszkolnych ma znaczenie dla ich zdrowia, gdyż to właśnie w wieku dziecięcym i młodzieżowym następuje najintensywniejszy wzrost i rozwój organizmu. Niedobór w tym okresie niezbędnych składników odżywczych może prowadzić do gorszego rozwoju układu kostnego, niedokrwistości oraz wad w rozwoju fizycznym i psychicznym. Trzeba zachować zdrowy rozsądek w żywieniu dzieci i nie przekarmiać ich gdyż spożywanie nadmiernej ilości kalorii może prowadzić do nadwagi i otyłości. Jednak przy zachowaniu umiaru w jedzeniu i zwiększeniu ilości ruchu w ciągu dnia spowoduje, że problem otyłości u dzieci nas ominie dziś jak i w przyszłości.

Intensywnie rozwijającemu się organizmowi trzeba koniecznie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz, co jest bardzo ważne, zadbać o właściwy rozkład
i liczbę posiłków w ciągu dnia.

W naszym Przedszkolu serwujemy podopiecznym 3 posiłki w odstępach trzygodzinnych:

  1. Śniadanie 9.00 (owoc ok 10.00)

  2. Obiad 12.00

  3. Podwieczorek 15.00

Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego. Żywienie dzieci ma jeszcze jedno bardzo ważne znaczenie to mianowicie kształtowanie w nich odpowiednich nawyków i zasad zdrowego żywienia. Najlepszą sytuacją dla naszych dzieci jak i dla nas byłoby ograniczyć puste kalorie z niewartościowych produktów tj. chipsów, cukierków itp. Jednak zdrowy umiar jest najważniejszy bo przecież nie możemy całkowicie wyeliminować śmieciowego żywienia tylko starać się by dawać je jak najrzadziej a jeśli już podamy to przemyćmy do niego w miarę możliwości zdrowe składniki.

Aktualne zalecenia odnośnie zasad zdrowego żywienia:

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów - należy spożywać produkty z różnych grup żywności.
  2. Strzeż się nadwagi i otyłości (zadbaj o codzienną co najmniej godzinną aktywność fizyczną)
  3. Planujmy 4-5 posiłków dziennie (z czego przynajmniej jeden powinien byc ciepły a przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godziny)
  4. W głównych posiłkach powinno być źródło pełnowartościowego białka (tj. mięso, ryby, jaja, białe sery)
  5. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii.
  6. Każdego dnia pamiętaj o mleku (2 szklanki) i jego przetworach.
  7. Pamiętajmy o najważniejszym posiłku - ZDROWYM PIERWSZYM ŚNIADANIU, które dostarczy nam siły i energii na rozpoczynający się dzień (pamiętajmy, że jeśli zdrowo rozpoczniemy poranek to częściej sięgniemy po coś zdrowego na przekąskę a co za tym idzie rzadziej sięgniemy po ,,coś słodkiego")
  8. Ogranicz spożycie cukru, słodyczy, napojów gazowanych, żywności wysoko przetwożonej oraz typu ,,fast food"
  9. Unikaj potraw smażonych, wybieraj gotowane, duszone oraz pieczone.
  10. Ograniczaj spożycie soli.
  11. Pij wystarczającą ilość wody.

W żywieniu dzieci ważny jest rozkład posiłków na 4-5 a przy tym przerwy między nimi powinny być około 3 godzinne (nie krótsze niż 2,5 i nie dłuższe niż 4 godziny)

Około połowa dzieci przedszkolnych spożywa posiłki zarówno w domu jak i w przedszkolu, toteż bardzo ważne jest aby żywienie wzajemnie się uzupełniało pod względem jakości i ilości posiłków. Tylko w taki sposób możliwe jest uniknięcie sytuacji, w których dziecko jest przekarmiane, spożywając dwa obiady w ciągu dnia lub będzie niewystarczająco odżywione. Przed wyjściem do przedszkola dziecko powinno zjeść pierwsze śniadanie lub inny niewielki posiłek. W przedszkolu otrzymuje II śniadanie, obiad i podwieczorek. Po powrocie do domu powinno zjeść kolację. Obecnie zapotrzebowanie na energię (kalorie) przy umiarkowanej aktywności fizycznej dzieci w wieku 1-3 lat wynosi 1000 kcal a w wieku 4-6 1400 kcal.

W przedszkolu stosujemy się do zapotrzebowania energetycznego na poziomie 1400 kcal. Podział % zapotrzebowania na energię diety całodziennej:

  1. Śniadanie 25% - 350 kcal

  2. Obiad 35% - 490 kcal

  3. Podwieczorek 15% - 210 kcal

  4. Kolacja 25% - 350 kcal (spożyte w domu)

Prawidłowe żywienie to dostarczenie dziecku w codziennych posiłkach odpowiedniej ilości energii, składników pokarmowych i regulujących oraz prawidłowe rozłożenie posiłków w ciągu dnia. PIERWSZE ŚNIADANIE jest najważniejszym posiłkiem. Dostarcza nam siły i energii na cały nadchodzący dzień. Optymalne śniadanie powinno składać się z:
* mleka podawanego w formie zupy mlecznej z dodatkiem kasz lub płatków zbożowych, względnie napoju mlecznego jak kakao, kawa zbożowa mleczna lub jogurt.
* pieczywa mieszanego z niewielką ilością masła lub dobrej jakości margaryny i pełnowartościowego produktu białkowego (twaróg, jaja, pasta, wędlina, ser żółty lub ryba) a także dodatku warzywnego (sałata, rzodkiewka, papryka, pomidor, ogórek, kiełki itp.) oraz owocu.
OBIAD to główny posiłek w ciągu całego dnia i powinien składać się z dwóch dań
* Zupy przygotowanej na wywarze jarskim lub mięsnym z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny smak
* Drugiego dania składającego się z pełnowartościowego białka (mięso, ryba), dodatku skrobiowego (ziemniaki, kasza, ryż) oraz warzyw i/lub owoców
PODWIECZOREK - posiłek trudny do zrealizowania gdyż przy zjedzonym późnym obiedzie może to być owoc lub napój mleczno - owocowy, a przy wczesnym obiedzie może być wtedy podobny do śniadania.

Jadłospis powinien być tak ułożony, aby zapewnić pokrycie zapotrzebowania na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Najwłaściwiej byłoby codziennie dostarczyć organizmowi w odpowiednich ilościach wszystkiego co jest niezbędne. Czasami bywa jednak tak, że produkty i potrawy spożyte w danym dniu nie pokryją zapotrzebowania na wszystkie składniki, należy wówczas zadbać o zwiększenie wartości brakujących składników w diecie w następnych dniach. Dlatego też jadłospis powinien być układany na dłuższy okres czasu.
W naszym przedszkolu układamy jadłospisy dekadowe by wyeliminować niepokryte zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy. Dbamy by dieta naszych przedszkolaków była urozmaicona pod względem potraw i ich sposobów przygotowywania. Staramy się wykorzystywać produkty sezonowe i włączać je do jadłospisu nieco częściej jednocześnie starając się urozmaicać sposób ich podawania. Uwzględniamy produkty z każdej grupy żywnościowej gdyż każda grupa produktów spożywczych jest źródłem innych cennych dla zdrowia składników. Dokładamy wszelkich starań by nasze potrawy składały się w miarę możliwości tylko z produktów zalecanych jeśli jednak niektóre z nich nie są lubiane przez naszych wychowanków to pomimo tego, że są zdrowe, nie ma sensu włączać ich do jadłospisu na stałe, gdyż mogą być nie zjedzone i taki posiłek w konsekwencji nie pokryje w pełni zapotrzebowania organizmu. Dlatego jeśli mają Państwo fajne propozycje co do dań to proszę się nimi z nami podzielić by wprowadzić je do naszego jadłospisu. Zawsze jesteśmy otwarci na nowe propozycje, gdyż najważniejsze jest dla nas dobro dzieci, bo to przecież dla nich tu jesteśmy.


 

inż. Karolina Budzińska-Stankiewicz
technolog żywności
kierownik gospodarczy

Linki

 

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.